ekstrema lokalne a dziedzina funkcji i pochodnej funkcji
kasiaba: Czy żeby istniało ekstremum lokalne w punkcie, to musi ten punkt należeć do dziedziny pochodnej
funkcji i dziedziny funkcji czy nie?
7 lut 16:40
ABC:
do dziedziny funkcji tak, do dziedziny pochodnej nie
7 lut 16:42
kasiaba: a mogłabym prosić o szersze wyjaśnienie?
7 lut 16:46
ABC:

najprostszy przykład chyba bezwzględna wartość , dla x=0 jest minimum lokalne a nawet
globalne, a pochodna w tym punkcie nie istnieje (pochodne jednostronne są różne: −1 i 1)
7 lut 16:52
kasiaba: a jakie będą ekstrema dla funkcji f(x) = x + 3ln(x) ?
7 lut 17:07
ABC:

dziedzina tej funkcji to (0,+
∞) i pochodna tej funkcji
| | 3 | |
f'(x)=1+ |
| jest dodatnia w całej dziedzinie, więc funkcja rośnie od −∞ do +∞ i nie |
| | x | |
posiada żadnego ekstremum
7 lut 17:13
kasiaba: Dziękuję
7 lut 17:19
kasiaba: A co, gdy dojdzie wartość bezwzględna?
f(x) = x + 3ln(|x|)
7 lut 17:26
ABC: wtedy się sytuacja zmieni
| | 3 | |
albowiem dla x<0 funkcja x+ln(−x) znów ma pochodną 1+ |
| ale teraz dla x=−3 ta pochodna |
| | x | |
się zeruje i zmienia znak w otoczeniu tego punktu
7 lut 18:01
ABC:
7 lut 18:02