algebra Bool'a
arekmarek: Udowodnij, że !(!(x*!y)+z)+!z = !z
Chyba robię błąd już na pierwszym przejściu a nie wiem dlaczego (korzystam z prawa de Morgana):
!(!(x*!y)+z)+!z = (!(x*!y)+z)*z
7 lut 15:48
Adamm:
!(x*!y) = !x+y
!(!x+y+z) = x*(!y)*(!z)
x*(!y)*(!z)+!z = (x*(!y)+1)*(!z) = !z
7 lut 15:55
marekarek: Czy mógłbyś wyjaśnić tę linijkę? Tak naprawdę oba przejścia:
x*(!y)*(!z)+!z = (x*(!y)+1)*(!z) = !z
7 lut 16:59
Adamm:
1+x*(!y) = 1, z aksjomatów algebry Bool'a
możesz myśleć o tym tak, że + to logiczne 'or', a 1 to prawda
czyli masz prawdę, lub cokolwiek, czyli prawdę
x*(!y)*(!z)+!z = (x*(!y)+1)*(!z) z rozdzielności mnożenia względem dodawania
no i chyba nie trzeba tłumaczyć, że 1*!z = !z
7 lut 17:54
marekarek: dziękuję rozumiem, a możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego moje przejście nie jest właściwe?
!(!(x*!y)+z)+!z = (!(x*!y)+z)*z
7 lut 18:10
Adamm:
bo operator '!' wyciągasz przed całość, on nie znika
!(!(x*!y)+z)*z)
7 lut 18:16
marekarek: noo tak

a czy z tego jakoś można dojść do wyniku?
7 lut 18:44