Prawdopodobieństwo
Ola: Z pudełka w którym jest 5 kul białych i 7 czarnych losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania co najmniej jednej kuli białej pod warunkiem wylosowania co najmniej jednej kuli
czarnej. Odp 21/22
7 lut 14:48
Franek: Zdarzenia odwrotne: prawdopodobieństwo, że wypadną same białe lub wypadną same czarne.
Prawdopodobieństwo, że wypadną same białe, wynosi:
| 5 | | 4 | | 3 | | 5 | | 1 | | 1 | | 5 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 3 | | 12 | | 4 | | 144 | |
Prawdopodobieństwo, że wypadną same czarne, wynosi:
| 7 | | 6 | | 5 | | 7 | | 1 | | 5 | | 35 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 2 | | 12 | | 288 | |
Prawdopodobieństwo, że wypadnie przynajmniej jedna biała i jedna czarna:
Z tego, co liczyłem na kalkulatorze, masz źle.
7 lut 15:49
Franek: Źle policzyłem, powinno być:
| | 5 | | 4 | | 3 | | 7 | | 6 | | 5 | |
1− |
| * |
| * |
| − |
| * |
| * |
| |
| | 12 | | 11 | | 10 | | 12 | | 11 | | 10 | |
7 lut 15:54
7 lut 15:55
Pytający:
A // co najmniej 1 biała
B // co najmniej 1 czarna
P("co najmniej 1 biała" | "co najmniej 1 czarna")=
| | P("co najmniej 1 biała" ∩ "co najmniej 1 czarna") | |
= |
| = |
| | P("co najmniej 1 czarna") | |
| | P("1 biała i 2 czarne")+P("2 białe i 1 czarna") | |
= |
| = |
| | 1−P("0 czarnych") | |
| | |"1 biała i 2 czarne"|+|"2 białe i 1 czarna"| | |
= |
| = |
| | |Ω|−|"0 czarnych"| | |
7 lut 15:58
Pytający:
7 lut 15:59
Ola: Wydaje mi się że moja odpowiedź jest dobra bo jest z ksiązki ale wychodzi mi inny wynik.
Zrobiłam to tak
A− wylosowania co najmniej jednej kuli białej
B wylosowania co najmniej jednej kuli czarnej
A∩B wylosowania co najmniej jednej kuli białej i conajmniej jednej biały
| | | | | |
B losuje jedną kule czarną i dwie pozostałe na | * | |
| | | |
| | | | | | | |
A∩B jedną czarną jedną białą i pozostałą na | * | * | |
| | | | |
Wynik wychodzi zły
7 lut 16:04
Ola: Gdy policz z metody drzewka to wychodzi dobry wynik 21/22, ale jak zrobić to inną metodą.
7 lut 17:17
Pytający:
Poprawny wynik to 5/6, w książkach zdarzają się błędy...
P("co najmniej 1 czarna")=21/22
P("co najmniej 1 biała" | "co najmniej 1 czarna")=5/6
7 lut 17:29