Calka
Michał: Całka oznaczona (−2,2)
7 lut 14:31
7 lut 15:05
Adamm:
t. j.
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsin(x)+C |
| | √1−x2 | |
widzisz zależność?
skorzystaj z podpowiedzi @grzest
7 lut 15:08
jc: Ja bym podstawił x=2t. Wiem, że to to samo, a jednak nie to samo.
Przecież podstawiamy za x, a nie za t, którego jeszcze nie ma.
7 lut 15:11
Adamm:
@jc
t = x/2 to definicja funkcji t(x) = x/2
jaka jest interpretacja x = 2t ?
7 lut 15:17
Jerzy:
Tak,lepsze/prostsze podstawienie 2x = t
7 lut 15:19
jc: ∫f(x)dx=∫f(x(t)) x'(t)dt (w tym wypadku funkcja x powinna być odwracalna).
Podobnie ja z przejściem do zmiennych biegunowych.
Podstawiamy x=r cos t, y = r sin t, a nie odwrotnie.
7 lut 15:41
Mariusz:
@jc nie powinieneś reagować na jego zaczepki nie widzisz że próbuje cię wyśmiać
7 lut 18:38
jc: W szkolnych przykładach najczęściej rozpoznajemy prawą stronę
∫f(g(x)) g'(x) dx
i przechodzimy do lewej ∫f(y)dy.
Tu odwracalność g nie ma znaczenia. Podstawiamy y w miejsce g(x).
Jak ktoś nie umie różniczkować, to podstawienia nie zauważy.
A jak mu się podpowie, to zadanie traci sens.
7 lut 18:48
Adamm:
@Mariusz
Przykro mi jeśli czujesz się przy mnie 'wyśmiewany'
Nie miałem tutaj takiej intencji
7 lut 19:08
7 lut 20:45
jc: Przecież rzecz nie dotyczy matematyki, a raczej tego, jak rozumiemy słowo
"podstawiamy".
W zadaniu w miejsce x wstawiamy 2t.
W innym problemie np. rozwiązując równanie x4 + x2 − 2=0
powiemy, że za x2 wstawiamy t.
7 lut 21:07
grzest:
Czyli twierdzisz, że w całce
| | dx | |
∫ |
| nie da się nic podstawić za t. Stąd poruszony przez Ciebie problem. Tak |
| | √4−x2 | |
zrozumiałem ostatni wpis.
Ale już proste przekształcenie likwiduje Twoje zmartwienie.
| | 2d(x/2) | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| . |
| | √4−4(x/2)2 | | √1−t2 | |
Z drugiej strony nadal nie pojmuję jaki jest sens zajmowania się tak prostymi sprawami. Jeśli
nie chcesz przekształcać wyrażenia podcałkowego, podstawiaj za x 2t, przekształcając t=x/2 do
postaci x=2t. Ale czy warto o to toczyć jakikolwiek spór?
8 lut 11:29