Ekstremum
Ola: Czy funkcja f(x)=x(2/3) ma ekstremum w punkcie x=0. Odpowiedz uzasadnij
mógłby mi ktoś napisać z czego to wynika,jak uzasadnić? nie mogłam tego nigdzie znaleźć
a w pochodnej nie mogę wstawić zera za x ,bo pierwiastek jest w mianowniku...
7 lut 13:47
ABC:
Ola z definicji uzasadniaj , chodzi o funkcję f(x)=x2/3 ? jaka jest dziedzina funkcji?
7 lut 13:59
Ola: tak,dokładnie ta funkcja,przepraszam za zapis
taki sam problem mam z punktem przegięcia funkcji f(x)=x
1/3 w punkcie x
0=0
7 lut 14:02
ABC:
z punktem przegięcia jeśli druga pochodna funkcji ciągłej w danym punkcie zmienia znak w
sąsiedztwie punktu (sąsiedztwo to otoczenie bez samego punktu) to wystarczy
do ekstremum jeśli I pochodna funkcji ciągłej w danym punkcie zmienia znak w sąsiedztwie
punktu też wystarczy
7 lut 14:09
jc: Jeśli umówimy się, że f(x)=x2/3=3√x2, to będziemy mieli funkcje określoną na całej
prostej. Funkcja f ma minimum lokalne (a zarazem globalne) w punkcie x=0.
7 lut 14:26
ABC: i nietrudno to nawet z definicji pokazać
7 lut 14:34