Kąt między krawędzią boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę α, a kąt
między jego krawędziami bocznymi β.
a) Wykaż, że cosβ = sin2α
b) Oblicz V, jeżeli β=60stopni, a krawędź boczna 4.
Po pierwsze nie jestem pewien, czy kąt między krawędziami bocznymi to na pewno ten zaznaczony
na zielono.
| 16 | ||
Jeśli tak to V = | √10 | |
| 3 |
|AO|=a√2
| a√2 | 2a2 | |||
W ΔAOS sinα= | ⇒ sin2α= | |||
| b | b2 |
| b2+b2−4a2 | 2a2 | |||
cosβ= | ⇒ cosβ= 1− | |||
| 2*b*b | b2 |
| 1 | ||
V= | *16*2√2 | |
| 3 |
| 32√2 | ||
V= | ||
| 3 |
| a√2 | 2a2 | |||
cosα= | ⇒ cos2α= | |||
| b | b2 |
| 2a2 | ||
cosβ= 1− | ||
| b2 |