studia kombinatoryka
Student: Hej, proszę o pomoc z wyjaśnieniem jak trzeba zrobić takie zadanie. Chciałbym to zrozumieć.
a) A = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Rozpatrujemy tylko liczby sześciocyfrowe, utworzone z cyfr ze
zbioru A. Ile liczb, w których występują przynajmniej trzy cyfry 5?
b) Tworzymy kody długości 10 z dwóch znaków b i c . Ile jest kodów, które mają nie więcej niż 4
znaki b?
c) Dziesięć osób { o1,...,o10} przydzielono losowo do trzech zespołów {z1,z2,z3}. Ile jest
sposobów przydziału, jeśli do każdego zespołu ktoś trafił?
7 lut 11:13
PW: b) Przykładowy ciąg
(b, b, c, b, b, b, c, b, b, b)
ma 8 znaków "b" i 2 znaki "c".
Zdarzenie przeciwne do opisanego w zadaniu zdarzenia B składa sie z takich ciągów, w których
jest
− zero znaków "b" (jedna możliwość − same "c")
− jeden znak "b" (10 możliwości − wybieramy miejsce na znak "b" − jedno z 10 − a pozostałe to
"c")
| | | |
− dwa znaki "b" ( | możliwości − wybieramy 2 miejsca spośród 10 na znaki "b") |
| | |
| | | |
− trzy znaki "b" ( | możliwości). |
| | |
Wobec tego |B'|= 1 + 10 + 45 + 120 = 175.
|B| = 2
10−|B'| = ...
7 lut 11:34
Jerzy:
a)
| | | |
Trzy cyfry 5 : | *8*8*8 ( wybieramy 3 miejsca dla cyfry 5 , na pozostałych trzech |
| | |
umieszczamy dowolna cyfrę z pozostałych ośmiu)
I sumujesz to wszystko.
7 lut 12:37
Pytający:
c)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_w%C5%82%C4%85cze%C5%84_i_wy%C5%82%C4%85cze%C5%84
albo prostsze do wytłumaczenia:
3
10 // wszystkich przydziałów
| | | |
( | (210−2) // przydziałów z dokładnie 1 pustym zespołem (wybór 2 niepustych zespołów i |
| | |
przydzielenie każdej osoby do któregoś z nich, ale nie wszystkich do tego samego zespołu (są 2
takie przypadki dla każdej wybranej pary zespołów: wszyscy do jednego lub do drugiego))
| |
110 // przydziałów z dokładnie 2 pustymi zespołami (wybór niepustego zespołu i |
| |
przydzielenie każdej osoby do niego)
7 lut 14:28
Student: Dziękuję
7 lut 16:07