z
pytanie: Monontoniczość i ekstremum funckji przez pochodną
Jak mam dziedzine D=R−{−√2,√2}
A mam parabole tej pochodnej 2x2+6 x1=−√3 x2=√3
to w monotoniczność uwzględniam tą dziadzinę?
F↗ (−∞,−√3)∪(√3,+∞)
F↘(−√3,−√2∪(−√2,√2)∪(√2,√3)
fman=−√3
fmin=√3
7 lut 10:52
wredulus_pospolitus:
w monotoniczności nie podaje się przedziałów połączonych znakiem sumy ... wypisujesz przedziały
'po przecinku'
(−√3, −√2) ; (−√2,√2) ; (√2 ; √3)
7 lut 11:09
PW: Nie wolno sumować tych przedziałów, f jest rosnąca na (−∞, −√3) i jest rosnąca na (√3,∞)
(na sumie tych przedziałów nie jest zapewne ani rosnąca, ani malejąca).
Dziedzinę oczywiście trzeba uwzględniać (nie ma wartości funkcji dla √2 ani dla √2, a więc
jest oczywiste, że trzeba te "dziury" uwzględnić.
Nie wolno pisać takich rzeczy jak fmax = −√3, bo to nieprawda. Funkcja osiąga maksimum w
punkcie √3, ale fmax=f(√3).
7 lut 11:16
PW: Korekta: Zżarłem miniusy w ostatnim wierszu, powinno być −√3 oraz f(−√3).
7 lut 11:24