Funkcja
Alicja: Funkcja f : R → R , ma wzór f(x) = 3√(x−3)(6−x)2 Wyznaczyć przedziały, w których f jest
rosnąca oraz przedziały w ktorych f jest malejąca
Wydaje mi się że powinnam wyznaczyć dziedzinę, chyba (3, +∞) Ale co dalej?
7 lut 00:49
wredulus_pospolitus:
I dalej liczysz pochodną
Sprawdzasz kiedy pochodna jest >0 a kiedy < 0
i na podstawie tego określasz monotoniczność funkcji f(x)
7 lut 00:58
Alicja: | | 1 | |
Dobrze, próbowałam i zatrzymałam się na takim wyrażeniu |
| i chyba powinno |
| | 3√(x−3)(6−x)2 | |
to wyglądać tak
| 1 | | 1 | |
| = |
| I sie zatrzymałam... Co dalej, |
| 3√(x−3) + √(6−x)2 | | 3√(x−3) + (6−x) | |
kompletnie sie poddaje.
7 lut 01:10
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... to co zapisałaś to nie jest pochodna (trochę brakuje)
prosty przykład:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ≠ |
| = |
| |
| 2 | | 1*2 | | 1+2 | | 3 | |
7 lut 01:19
wredulus_pospolitus:
a jeszcze wrócę do dziedziny −−− dlaczego w pierwiastku 3 stopnia zakładasz, że wyrażenie pod
pierwiastkiem musi być dodatnie
7 lut 01:21