Sprawdzenie czy zadanie jest zrobione prawidłowo
Kazikowski: Dla funkcji f mającej wzór f(x) = 2 ln (x + 2) − ln (2x + 3) wyznacz w jej dziedzinie
naturalnej przedziały, w których f jest rosnąca oraz przedziały w których jest malejąca.
1.Wpierw zacząłem od obliczenia dziedziny tej funkcji:
x+2>0 , 2x+3>0
Dziedzina : (−1, +
∞)
2. Następnie obliczyłem pochodną:
| | 2 | | 1 | |
f'(x) = |
| − |
| |
| | x + 2 | | 2x + 3 | |
3. Na końcu musiałem sprawdzić kiedy pochodna jest większa od 0 a kiedy mniejsza, zrobiłem to
tak:
| | 2 | | 2*1 | |
f'(x) = |
| − |
| |
| | x + 2 | | 2*(2x +3) | |
| | 2 | | 2 | |
f'(x) = |
| − |
| |
| | x + 2 | | 4x + 6 | |
f'(x) = x + 2 − 4 x + 6
2 + 6 = −x + 4x
8 = 3x / : 3
| | 2 | |
Więc pochodna jest większa od 0 jeżeli x wynosi więcej niż 2 |
| , a mniejsza od 0 gdy |
| | 3 | |
Czy zrobiłem to dobrze? Mógłby ktoś sprawdzić, nie wiem czy dobrze rozgryzłem ten materiał..
6 lut 22:56
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
1) a dlaczego x > −1 wyszło z tych dwóch nierówności? Jak dla mnie to x > − |
| |
| | 2 | |
2) źle policzona pochodna z ln(2x+3) ... zapomniałeś o pochodnej wnętrza
3) kompletnie nie pojmuje przejście w tym punkcie pomiędzy drugą a trzecią linijką (pozbycie
się ułamków)
6 lut 23:13
Kazikowski: 1) Widzę już swój błąd, dziękuje
2) No widzisz, nie byłem pewny co z tą pochodną
3) Aj tutaj niedopatrzenie
| | 3 | |
1. Dziedzina : (− |
| ,+∞) |
| | 2 | |
3. Chcę dowiedzieć się dla jakiego argumentu pochodna wynosi 0
x + 2 = 2x + 3
2 − 3 = 2x − x
−1 = x
x = −1
Pochodna jest większa od 0, gdy x wynosi więcej niż −1, a jest mniejsza gdy x wynosi mniej niż
−1.
Teraz jest dobrze?
6 lut 23:31
wredulus_pospolitus:
dobrze ... więc jakie ostatecznie przedziały monotoniczności będą
6 lut 23:57
Kazikowski:
funkcja malejąca dla x ∊ ( −∞,−1)
funkcja rosnąca dla x ∊ (−1,+∞)
7 lut 00:01
wredulus_pospolitus:
a jaka jest dziedzina

więc jakie będą przedziały monotoniczności
7 lut 00:07
wredulus_pospolitus:
Teraz na spokojnie spójrz na to zadanie i na to ile 'głupich' (prostych) błędów zrobiłeś ...
wyciągnij z tego wniosek na przyszłość.
7 lut 00:09
Kazikowski: | | 3 | |
Aj teraz to juz chyba kompletnie nie rozumiem, Malejąca dla x ∊ ( − |
| , −1) a Rosnąca dla |
| | 2 | |
x ∊ (−1, +
∞)?
7 lut 00:17
wredulus_pospolitus:
tak ... teraz masz dobrze
I jak napisałem −−− zobacz ile małych błędów zrobiłeś w tym zadaniu i postaraj się wyciągnąć
wnioski.
7 lut 00:38