Znajdź równanie płaszczyzny do ktorej należy punkt P=(1,2,1) oraz prosta l:x-1/
Ziołek: Znajdź równanie płaszczyzny do ktorej należy punkt P=(1,2,1) oraz prosta l:
(x−1)/1=y/2+(z+1)/1.Nie wiem czy dobrze to rozwiązałem.Zrobiłem tak na prostej l wyznaczyłem
dwa punkty Q=(4,6,2) S=(2,2,0) pierwsze pytanie czy te punkty należą do tej prostej zrobiłem
to tak ,żeby równanie powstawianiu x y z się zgadzało.Później utworzyłem wektory PQ i PS i
zrobiłem iloczyn wektorowy PQXPS=(−4,4,−4).I stworzyłem równanie płąszczyzny:
−4(x−1)+4(y−2)−4(z−1)=0 i teraz kolejne pytanie czy x0 y0 z0 w równaniu płaszczyzny mogą być
wspołrzedne punktu P(1,2,1) po skróceniu równania otrzymałem −x+y−z=0.
6 lut 22:47
Mila:
P=(1,2,1)
l:
| x−1 | | y | | z+1 | |
| = |
| = |
| takie równanie prostej? |
| 1 | | 2 | | 1 | |
6 lut 22:50
Ziołek: tak
6 lut 22:51
jc: x−1=y/2=z+1
Wolę rozwiązanie z pękiem płaszczyzn.
2x−y−2=0
2z−y+2=0
a(2x−y−2)+b(2z−y+2)=0
P=(1,2,1)
−2a+2b=0
a=b=1/2
x−y+z=0
Dobrze masz
6 lut 22:52
Mila:

P=(1,2,1)
Punkt A=(1,0,−1) ∊l
k
→=[1,2,1] − wektor kierunkowy prostej
AP
→[0,2,2]
n
→=[0,2,2] x [1,2,1]=[−2,2,−2] wektor normalny płaszczyzny
−2*(x−1)+2*(y−0)−2*(z+1)=0
−2x+2+2y−2x−2=0 /:(−2)
π: x−y+z=0
albo tak:
[−2,2,−2] || [1,−1,1] − wektor normalny płaszczyzny
P∊π
x−1−1*(y−2)+z−1=0
x−1−y+2+z−1=0
x−y+z=0 i masz to samo równanie
=========
6 lut 23:09
Ziołek: Mila Punkt A musi być koniecznie (1,0,−1) czy może być np(2,2,1)?
6 lut 23:28
jc: (1,0,−1) jest najłatwiejszy do odczytania.
6 lut 23:31
Ziołek: okej okej czyli po prostu punkt A był wyznaczony z równania prostej.Dzięki wszystko jasne.
6 lut 23:32
Mila:
Nie musi być A, ale musi to być punkt należący do prostej l.
(2,2,1) nie należy do prostej l
(2,2, 0) może być
Napisz równanie płaszczyzny z (2,2,0)
6 lut 23:34
Ziołek: −2(x−2)+2(y−2)−2(z−0)=−2x+4+2y−4−2z=−2x+2y−2z=−x+y−z
6 lut 23:39
Mila:
Nie możesz tak zapisywać : 23:39, tylko tak:
−2(x−2)+2(y−2)−2(z−0)=0
−2x+4+2y−4−2z=0
−2x+2y−2z=0 /:(−2)
x−y+z=0
Dobranoc
6 lut 23:45