Rozwiąż nierówności
genewra: a) 4x
2 − 9x − 9 ≥ 0
b) 5x
2 − 9x −2 < 0
c) 5x
2 + 10x ≤ (x+2)(x−12)
d) 5x
2 − 3x < 6x
2 − 5x
e) 8x ≤ 8x
2 − 96
f) −2x
2 − 3x ≤ −9
g) (x−2)(x+1) > 0
Chodzi mi przede wszystkim o sprawdzenie, czy dobrze wyliczyłam miejsca zerowe, bo jak to mi
| | 3 | |
dobrze wyjdzie, to z rysunkiem sobie poradzę. W a) x1 wyszło mi |
| , a x2 = 3, no i |
| | 4 | |
| | 3 | |
rozwiązanie x∊<−∞; |
| > ∪ <3;∞>, dobrze? Reszty jeszcze nie próbowałam liczyć. |
| | 4 | |
6 lut 22:25
6 lut 22:27
6latek: a)
6 lut 22:28
genewra: | | 3 | |
W a) pominęłam minus przy |
| , już wiem  czy coś jeszcze jest tam źle? |
| | 4 | |
6 lut 22:32
6latek: Jesli to poprawisz to bedzie dobrze
6 lut 22:33
genewra: Dzięki za stronkę, zaraz ją sobie obczaję
6 lut 22:33
genewra: Dzięki
6 lut 22:33
genewra: A i chyba przy ∞ powinny być takie nawiasy: (−∞..., nie?
6 lut 22:36
6latek: Oczywiscie
6 lut 22:37
6latek: dawaj b) bardzo podobne
6 lut 22:44
genewra: | | 1 | |
W b) wyszło mi x1=− |
| x2=2 |
| | 5 | |
6 lut 22:52
6latek: Teraz rozwiazanie napisz
6 lut 22:53
6 lut 22:59
6latek: Teraz c)
6 lut 22:59
6latek: Najpierw policz to po prwej stronie i potem wszystko na strone lewa
6 lut 23:03
genewra: x∊(−∞;0)∪(2;∞)
6 lut 23:09
genewra: Od razu dałam na lewą więc nwm czy dobrze
6 lut 23:10
6latek: Calkiem zle
6 lut 23:13
6latek: co Ci wyszlo z wymnozenia prawej strony ?
6 lut 23:14
genewra: Oj pomyliłam przykłady, obliczyłam d) :')
6 lut 23:14
6latek: d) masz dobrze
Teraz c)
6 lut 23:17
Mila:

e) 8x ≤ 8x
2 − 96
0≤8x
2−8x−96 /:8
0≤x
2−x−12
Zapiszemy tak:
x
2−x−12≥0
Δ=49
x
1=−3 lub x=4
parabola skierowana do góry
x≤−3 lub x≥4
zapisz jako sumę przedziałów
6 lut 23:20
6 lut 23:26
6 lut 23:26
genewra: Zazdroszczę luksusu snu 😸
6 lut 23:27
genewra: Tamto źle, c) x<−3;−2>
6 lut 23:43