Rozwiąż nierówność
genewra: 7x2 − 56x ≤ 0
Wyszło mi:
x1= 0
x2= 8
Dobrze?
6 lut 21:50
6latek: sa to tylko policzone miejsca zerowe
napisz rozwiazanie nierownosci
6 lut 21:52
genewra: Okej, bo bałam się rysować rysunek bo nie byłam pewna miejsc zerowych 😉 x∊<0;8>
6 lut 21:58
6latek:
6 lut 21:59
genewra: Jeej, już myślałam że wyszłam z wprawy po długiej przerwie od liczenia zadań
6 lut 22:01
genewra: Kolejny przykład: 4x
2 − 9x − 9 ≥ 0
| 3 | |
Miejsca zerowe wyszły mi |
| i 3 |
| 4 | |
Dobrze?
6 lut 22:06
genewra: Okej widze że tu mi nikt nie odpowie to dam nowe zadanie
6 lut 22:12
6latek: Chwilke poczekaj .
6 lut 22:12
Adamm:
źle
6 lut 22:16
Adamm:
miejsca zerowe to 3 i −3/4
6 lut 22:17
6latek: ![emotka](emots/1/niee.gif)
Zastosuj wzory Vieta
U ciebie
6 lut 22:17
6latek: A juz myslalem ze jestes
ginewra ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i tak samo piekna jak nasza Pani w przedszkolu
6 lut 22:27
genewra: No tak, zapominam o tych nieszczęsnych minusach 🙀
6 lut 22:27
genewra: Haha
6 lut 22:28
genewra: Wzorów Vieta bym wolała nie stosować, nauczycielka mówiła że mamy sie uczyć tylko tego co
konieczne do podstawowej matury, więc nierówności nie rozwiązujemy tym sposobem w ogóle
6 lut 22:29
6latek: No to licz tradycyjnie
6 lut 22:32
genewra: Ok
6 lut 23:12
Mila:
![rysunek](rys/142845.png)
7x
2 − 56x ≤ 0
7x*(x−8)≤0
x=0, x=8 parabola skierowana do góry
x∊<0,8>
6 lut 23:14