funkcja i wzór
adis: Napisz wzór funkcji kwadratowej, jeśli f maleje : x∊<2,+∞), zw: y∊(−∞, 5> oraz f(5)=0
6 lut 21:49
6latek:

masz rysunek kombinuj
6 lut 21:54
Eta:
Z treści zadania x
w=2 i y
w= 5 i a<0 −− parabola ramionami do dołu
i f(5)=0
Z postaci kanonicznej
f(x)=a(x−2)
2+5 i f(5)=0
0= a(5−2)
2+5 ⇒ 9a=−5 ⇒ a= −5/9
================
6 lut 21:57
6latek: dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
6 lut 21:58
Eta:
2 sposób
x
1=5 i x
w= 2 to x
1+x
2=4 ⇒ x
2=−1
z postaci iloczynowej
f(x)= a(x−5)(x+1) i y
w= f(2)=5
5=a(2−5)(2+1) ⇒ −9a=5 ⇒ a= −5/9
| | 5 | |
f(x)=− |
| (x−5)(x+1) −− postać iloczynowa |
| | 9 | |
=================
Możesz napisać też ogólną ( po wymnożeniu
6 lut 22:04
Eta:
Witam, witam
6 lut 22:04