Gauss
Studia-Gauss:
Posługując się metodą eliminacji Gaussa z pełnym wyborem elementów podstawowych wyznaczyć
rozkład PAQ=LR
Podać macierze P, Q , L , R obliczyć wyznacznik A korzystając z tego
| 1 −2 −1|
A= | 1 −1 1 |
Ma ktoś pomysl na to jak wyznaczyć
P,Q,L,R
6 lut 21:29
Studia-Gauss:
6 lut 22:02
Studia-Gauss: Nie mogę nic w internecie znaleźć.. Jak wyznaczyć PAQ=LR , P,Q,L,R?
7 lut 09:29
7 lut 13:57
Studia-Gauss:
| 1
| 2 −1 1
nie wiem jak wyznaczyć P i Q
| 1
Q=| 1
|
Nie rozumiem zapamiętywania wierszy i kolumn, zamieniłem na początku druga kolumnę z pierwszą,
a potem 3 kolumnę z drugą.. Jak to się odzwierciedla na P i Q?
7 lut 15:06
Studia-Gauss: czy
1
P= | 1 |
1
1
Q=| 1 |
1
7 lut 15:13
Pytający:
Na początku Q ma postać:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
po zamianie drugiej z pierwszą kolumną:
0 1 0
1 0 0
0 0 1
po zamianie aktualnie drugiej z aktualnie trzecią kolumną:
0 0 1
1 0 0
0 1 0
W macierzy R (U) pierwsze powinno być −2, reszta zdaje się być ok.
Wywołanie wcześniej podlinkowanej funkcji w Octave:
>> A=[1,−2,−1;1,−1,1;0,1,3/2]
A =
1.00000 −2.00000 −1.00000
1.00000 −1.00000 1.00000
0.00000 1.00000 1.50000
>> [L, U, P, Q] = gecp(A)
L =
1.00000 0.00000 0.00000
0.50000 1.00000 0.00000
−0.50000 0.66667 1.00000
U =
−2.00000 −1.00000 1.00000
0.00000 1.50000 0.50000
0.00000 0.00000 0.16667
P =
1 0 0
0 1 0
0 0 1
Q =
0 0 1
1 0 0
0 1 0
>> P*A*Q
ans =
−2.00000 −1.00000 1.00000
−1.00000 1.00000 1.00000
1.00000 1.50000 0.00000
>> L*U
ans =
−2.00000 −1.00000 1.00000
−1.00000 1.00000 1.00000
1.00000 1.50000 0.00000
7 lut 15:30
Studia-Gauss: Dziękuje
7 lut 15:47