zespolone, moduły, narysować
MMK: Bardzo proszę o pomoc z tym.
Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i
narysować
zbiory liczb zespolonych spełniających warunki
|z + 3i| < |z − 1 − 4|
I bardzo ładnie proszę nie linkować tych dwóch postów w których to zadanie nie zostało
rozwiązane.
6 lut 20:45
PW: Popraw prawą stronę.
6 lut 20:48
MMK: |z + 3i| < |z − 1 − 4i|
6 lut 20:50
PW: |z−u| to długość odcinka między z a u (odległość od z do u).
Tutaj odległośc od z do (−3i) ma być mniejsza niż odległość od z do (1+4i).
Inaczej mówiąc punkt z ma być bliżej (−3i) niż (1+4i).
Dla punktów z leżących na symetralnej odcinka o końcach (−3i), (1+4i) odległości te są równe.
A dla jakich punktów spełniona jest zadana nierówność?
6 lut 21:02
MMK: Środek odcinka będzie w punkcie (1/2, 1/2) ?
A równanie symetralnej y=1/7x +6/14 ?
I wtedy rozwiązaniem będzie wszystko powyżej symetralnej ?
6 lut 21:22
PW: A = (0, −3). B = (1, 4)
AB
→[1, 7], a więc symetralna ma równanie
x+7y+C = 0
po podstawieniu wsp. S
C = −4,
symetralna
x+7y−4=0.
Rozwiązania − poniżej symetralnej (mają być bliżej (0, −3)).
6 lut 21:34
MMK: Robiąc zwykłaym sposobem na symetralna wychodzi mi za każdym razem y=1/7x +6/14 .
6 lut 21:55
PW:

Często mylę się w rachunkach, ale symetralna tego odcinka jest nachylona do osi OX pod takim
kątem α, że
tgα < 0,
6 lut 22:04
MMK: Wydaje mi się że po prostu zgubiłam minus w którymś miejscu. Dzięki za pomoc.
6 lut 22:09