1 | ||
miarę α. Wykaż, że cosinus kata między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy − | ||
tg2α |
w2+w2−2a2 | a2 | |||
cosγ= | ⇒ cosγ=1− | 2 | ||
2w*w | w |
w | w2 | 1 | a2 | |||||
i w ΔBCE sinα= | ⇒ sin2α= | to | = | |||||
a | a2 | sin2α | w2 |
1 | 1−sin2 | cos2α | 1 | |||||
cosγ= 1− | = − | = − | = −ctg2α= − | |||||
sin2α | sin2α | sin2α | tg2α |
1 | ||
cosγ= − | , kąt γ −−− rozwarty | |
tg2α |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |