matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria, wzory
non:
Jak wyprowadzić ten wzór? tg(
α
2
) =
√
1−cosα
1+cosα
Bardzo proszę o pomoc
6 lut 19:42
non:
.
6 lut 19:50
6latek:
Bardzo prosto
α
α
{cos
2
+sin
2
=1
2
2
α
α
{cos
2
−sin
2
= cosα
2
2
Po odjeciu stronami od 1 drugie rownanie drugie masz
α
2sin
2
= 1−cosα
2
α
1−cosα
sin
=±
√
}
2
2
Po dodaniu obu rownan masz
α
2 cos
2
= 1+cosα
2
α
1+cosα
cos
=
√
}
2
2
α
sinα/2
tg
=±
2
cosα/2
podziel sobie
6 lut 19:57
non:
dziękuję!
6 lut 20:13