proszę o rozwiązanie
Anna: Funkcje liniowe f,g,h dane są wzorami f(x) = 3x − 1 , g=(x) = x + 6 , h(x) = 2x + 3
Wyznacz wszystkie całkowite wartości k dla których jednocześnie f(k) ,g(k) . h(k) są liczbami
pierwszymi
6 lut 19:06
Anna: zrobiłam rysunek w jednym układzie współrzędnych ale nie wiem jak to wykonać dalej
6 lut 19:52
ABC:
Anna tu nie potrzeba rysunku, tylko zauważ że 2 jest jedyną parzystą liczbą pierwszą
jeżeli k+6 to liczba pierwsza różna od 2 , to k musi być nieparzyste, ale wtedy liczba 3k−1
jest parzyste więc nie będzie pierwsza jeśli nie jest równa 2
6 lut 19:59
Anna: dziękuję za rozwiązanie
ja też podstawiałam i sprawdzałam ale nie wiedziałam jak to zapisać
rozumiem że w takiej formie zapisu można uznać za rozwiązanie
6 lut 20:40
ABC:
tylko zbadaj wszystkie możliwe przypadki nic nie pomiń
6 lut 20:45
Anna: dziękuję
6 lut 20:48