Oblicz pole lemniskaty
matematyk1: Bede wdzieczny za pomoc! Oblicz pole lemniskaty danej wzorem (x2+y2)2=2a2xy Dla a=1 .
Wiem ze trzeba przejsc na wspolrzedne biegunowe ale nie wiem jak dalej zrobic calosc zadania
6 lut 18:47
jc:
x = r cos t
y = r sin t
r ≥ 0
r4 = 2r2 sin t cos t
r2 = cos 2t
Pole krzywej? Pewnie zero.
6 lut 19:08
matematyk1: A skąd sie bierze r
4 = 2r
2 sin t cos t
6 lut 19:59
6 lut 20:00
matematyk1:

Aaa dobrze, juz zrozumiałem dziekuje. A moglby ktos jeszcze pomóc policzyć to pole do końca ?
Do zadania jest mniejwięcej taki rysunek
6 lut 20:10