prawdopodobieństwo
aga: PROSZE O POMOC
Drużyna siadkówki sklada się z 6 zawodników z których 1 jest kapitanemdrużyny. Do kontroli
antydopingowej wybiera sie 2 zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia że kontroli
zostaniekapitan drużyny
17 lut 23:55
Zielona Gałązka: czyli drużyna 5+1 kapitan =6
Rozwiąż kombinacją.
Omega−moc to kombinacja n=6, k=2
A − zdarzenie, że kontroli zostanie poddany kapitan (czyli on i jeden jeszcze zawodnik)
A−moc = kombinacja n=1 k=1 pomnożona przez kombinację n=5 k=1 (czyli 1 kapitan i 1 zawodnik)
Potem podziel A−moc przez omegę−moc.
18 lut 00:06