zadanie maturalne, rozszerzenie WSiP 2019
iteRacj@: Pewnie nie wszyscy pisali ostatnie próbne rozszerzenie, a zadania były ciekawe. Może ktoś
będzie mieć chęć rozwiązać. Zadanie za 6 punktów, to może Maciess podejdzie ambitnie?
Dana jest parabola o równaniu y = x2 + 6x +11 oraz prosta o równaniu y = x +1. Rozważamy
wszystkie odcinki AB takie, że punkt A leży na danej paraboli, a punkt B leży na danej prostej.
Oblicz długość najkrótszego z odcinków AB oraz dla tego najkrótszego odcinka współrzędne
jego końca D leżącego na paraboli.
6 lut 17:44
Adamm:

odległość (x, y) od prostej to
innymi słowy mamy zminimalizować
|x
2+5x+10| = x
2+5x+10
mimum mamy dla x = −5/2, równe 15/4
6 lut 18:18