Ułamki łańcuchowe
Albert: Jak znaleźć rozwinięcie okresowe (ułamek łańcuchowy) liczby √6 ?
6 lut 17:12
ABC:
największą liczbą całkowitą mniejszą od
√6 jest 2 więc na starcie przyjmujesz:
wyznaczasz x
1:
największą liczbą całkowitą mniejszą od x
1 jest 2 więc:
wyznaczamy x
2 itd... prędzej czy później się zapętlisz co udowodnił bodajże Lagrange
6 lut 17:20
Albert: Okej, a nie ma jakiejś prostszej metody? Bo to dużo liczenia jest i łatwo się pomylić.
6 lut 17:44
jc: √6=2, 2,4,2,4,2,... (kalkulator)
Sprawdzenie.
x
2+4x−2=0
(x−2)=6
x=2+
√6
6 lut 18:22
Albert: Ale jak to wychodzi na kalkulatorze?
6 lut 18:32
jc: Wciskasz kolejno: 6 √ −2/= −2/= −4/= −2/= −4/= ...
Ale to musi być zwyczajny kalkulator.
6 lut 18:36