tryg
dlaczego: trygognometria
wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=sinx+cos(x−pi/3)
6 lut 17:05
dlaczego: sinx=cos(90 − x)
po czym zastosowalem wzor na sume cosinosow i wyszlo 2cos (pi/12)*cos (5pi/12−) i stanalem na
tym
6 lut 17:09
iteRacj@:
Masz błąd w obliczeniu sumy cosinusów, policz jeszcze raz.
6 lut 17:26
dlaczego: cos(90−x)+cos(x−60) = 2cos[(90−x+x−60)/2]cos[(90−x−x+60)/2] = 2cos(15)cos(75−x)
gdzie jest błąd?
6 lut 17:31
dlaczego: 2cos(15st)cos(75st−x) tak mi wychodzi caly czas...
6 lut 17:33
iteRacj@:
17:09 zabrakło w zapisie zmiennej x, wtedy trudno ruszyć dalej. 17:31 poprawnie.
Masz iloczyn trzech wyrażeń, wartość ilu z nich znasz (lub jesteś w stanie sprawdzić)?
6 lut 17:36
dlaczego: 17:09 to przeciez nic innego jak efekt koncowy 17:31
Ten x w 17:09 jest zjedzony. Powinno byc 2cos(pi/12)cos((5pi/12)−x)
6 lut 17:43
dlaczego: I niczego to przeciez nie zmienia.
6 lut 17:43
dlaczego: Wedlug odpowiedzi jak i samego wykresu tej funkcji, zbiorem wartosci bedzie −pierwoastek z 3,
pierwiastek z 3
6 lut 17:44
iteRacj@:
Wyrażenie 2cos(π/12)cos((5π/12)−x) to wartośc funkcji cosinus pomnożona przez dwie liczby.
1/Sprawdzasz, ile wynosi
1546 cos 15
o .
Mnożysz 2*cos 15
o=
2/Jakiewartości przyjmuje funkcja cosinus((5π/12)−x)?
6 lut 17:53
dlaczego: przyjmuje wartosci <−1,1> bo kąt nie ma znaczenia
| | √6+√2 | | √6+√2 | |
czyli cała funkcja przyjmie wartości <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
a powinno byc tak jak pisalem, <−v3,v3>
6 lut 17:59
6 lut 18:23
6 lut 18:34
6 lut 21:07