matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji...
Basia:
√
1+x
2
−1
lim
sin
2
x
przy czym x dąży do zera
17 lut 23:49
Eta:
(
√
1+x
2
−1)(
√
1+x
2
+1)
1+x
2
−1
f(x)=
=
=
sin
2
x*(
√
1+x
2
+1)
sin
2
x(
√
1+x
2
+1)
x
2
x*x
1
=
=
*
sin
2
x*(
√
1+x
2
+1)
sinx*sinx
√
1+x
2
+1
sinx
lim
=1
x
x→0 to:
1
√
2
limf(x) = 1*1*
=
√
2
2
x→0
18 lut 00:58