matematykaszkolna.pl
Optymalizacja pheri: Zadanie: Rozważmy zbiór wszystkich prostokątów wpisanych w kwadrat o boku a tak, że boki tych prostokątów są parami równoległe do przekątnych danego kwadratu. Oblicz długości boków tego prostokąta, który ma największe pole. Jak się zabrać za to zadanie?
6 lut 16:35
iteRacj@: rysunek P=b*c 1/ długości boków b,c wyznacz z tw. Pitagorasa dla trójkątów prostokątnych o bokach b,x,x oraz c,a−x,a−x 2/ otrzymasz wzór na P(x), poszukaj maksimum tej funkcji
6 lut 16:56
Adamm: rysunek 2a−x = y, x∊[0, 2a] P(x) = (2a−x)x maksimum ma dla x = 2a/2 P(2a/2) = a/2
6 lut 16:59
pheri: Prowadzę te obliczenia i wychodzi mi tak: b=x2 c=2(a−x) Czy zatem P(x) nie będzie równe: P(x)=bc=x2*2(a−x)=−2x2+2ax? Czy coś źle policzyłem? Mógłbym prosić o pomoc?
6 lut 17:39
iteRacj@: Sposób podany przez Adamma jest najkrótszy i daje odpowiedź prawie bez obliczeń. W moim sposobie jest więcej liczenia. Zwróć uwagę, że obu rysunkach, co innego zostało oznaczone przez x.
6 lut 18:02
iteRacj@: Jesli liczysz podanym przez mnie sposobem, zacznij od założenia 0<x<a. P(x) policzyłeś dobrze. Masz funkcję kwadratową, znajdź jej minimum, sóorzystając ze wspołrzędnych wierzchołka.
6 lut 18:05
pheri:
 −B a 
Już wszystko jasne: P(x)=−2x2+2ax, zatem x=

=

2A 2 
 a2 a a2 
b=x2=

oraz c=2(a−

)=

2 2 2 
Zatem: b=c, co oznacza, że figura wpisana w kwadrat o podstawie a to kwadrat.
6 lut 18:06
pheri: Mam rację?
iteRacj@: *korzystając ze współrzędnych wierzchołka
iteRacj@: tak jest
6 lut 18:07
pheri: No i super, dziękuję za wyjaśnienie zadania! emotka
6 lut 18:08
pheri: W gwoli wyjaśnienia, poprawki − ''w kwadrat o BOKU a''*
6 lut 18:13