Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.
Dzik: Mógłby ktoś pomóc mi z tym zadaniem ?
Podstawą ostrosłupa jest trapez prostokątny o dłuższej podstawie 8 i kącie ostrym 45°.
Spodkiem wysokości ostrosłupa jest środek okręgu wpisanego w podstawę, a wysokość ostrosłupa
jest równa promieniowi tego okręgu.Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.
6 lut 15:26
Eta:

Podstawą trapez jak na rys. 1 ( pomyłkowo wpisałam
√3 oczywiście ma być 2r
√2
wierzchołkiem ostrosłupa S i spodkiem O −− środek okręgu wpisanego w trapez
z warunku okręgu wpisanego w ten trapez mamy
a+b=2r+2r
√2 to a=2r+r
√2=8 ⇒ r=4(2−
√2 = H ostrosłupa
to r
2=32(3−2
√2)
ponieważ w podstawę można wpisać okrąg to wszystkie ściany boczne ostrosłupa
są nachylone pod tym samym kątem α
i z treści zadania r=H więc α=45
o −− kąt nachylenia wszystkich ścian bocznych do podstawy
więc wszystkie wysokości ścian bocznych h
b=r
√2
P
p = (8+r
√2*r= r
2√2+8r
| 1 | |
P(ADS)= |
| *r√2*2r = r2√2 |
| 2 | |
| 1 | |
P(BCS)= |
| *r√2*2r√2= 2r2 |
| 2 | |
po zsumowaniu:
P
c=(3+2
√2)r
2+4(2+
√2)r i po podstawieniu za r i za r
2
P
c=32(3−2
√2)(3+2
√2) +4(2+
√2)4(2−
√2)=32+16*2
P
c= 64 j
2
=========
6 lut 20:11
Mila:

1)|AB|=8
|KB|=|BL|=8−r − punkty styczności okręgu są jednakowo odległe od wierzchołków kąta
|PB|=2r −ΔCPB− Δprostokątny równoramienny
|BC|=2r*
√2
x=2r
√2−8+r
2)
|AB|=r+2r
√2−8+r+2r
4r+2r
√2−8=8
4r+2r
√2=16 /:2
2r+r
√2=8
r*(2+
√2)=8 /*(2−
√2)
r*(4−2)=8(2−
√2)
r=4*(2−√2)
3)|AB|+|DC|=|AD|+|BC| z warunku wpisania okręgu w czworokąt⇔
|AB|+|DC|=2r+2r
√2=2r*(1+
√2)
Obw
ABCD=2*2r(1+
√2)=4r*(1+
√2)
4)
| 4r*(1+√2) | |
PABCD= |
| *r=2r2*(1+√2) |
| 2 | |
5)
H=r z treści
ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy.
W ΔSOL: h
b=r
√2
P
b=2r(1+
√2)*r
√2=2r
2√2*(1+
√2)
P
c=2r
2*(1+
√2)+2r
2√2*(1+
√2)=
=2r
2*(1+
√2)*(1+
√2)=
=2r
2*(3+2
√2)
P
c=2*(4*(2−
√2))
2*(3+2
√2)=64
================
Sprawdzaj rachunki
6 lut 21:00
Eta:
6 lut 21:20
Mila:
7 lut 18:00