graniastosłupy
ania: Piaskownica ma wymiary (zewnętrzne) 4m*3m.Brzegi piaskownicy tworzy betonowy murek o wysokości
30cm i grubości 20cm.Ile metrów sześciennych betonu zużyto na wykonanie piaskownicy
17 lut 23:43
ania: siedzę nad tym zadaniem tyle czasu i nie wychodzi mi wynik podany w odpowiedziach
17 lut 23:54
gogi:

Dane:
a=4 m
b=3 m
h=30cm=0,3m
Szukane:
V=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole I prostokąta
P=a*b
P=4*3
P=12
Pole II prostokąta
P=4,2*3,2
P=13,44
Odejmujemy na murek
13.44−12=1,44−−−−−−−−>pole podstawy murku
V=1,44*0,30=0,432m
3
18 lut 01:06
ania: wymiary sa podane 4m i 3m jako zewnętrzne
a wynik to 0,792m3
18 lut 06:28