obliczanie całek
MICHAŁ: Od czego powinienem zacząć chcąc policzyć tą całkę?
∫(3x+2)/(x3 + x2 −2) *dx
6 lut 14:32
jc: Zacznij od rozkładu funkcji wymiernej na sumę ułamków prostych.
6 lut 14:37
Mariusz:
x
3−1+x
2−1=(x−1)(x
2+x+1)+(x−1)(x+1)
x
3+x
2−2=(x−1)(x
2+x+1+x+1)
x
3+x
2−2=(x−1)(x
2+2x+2)
| 3x+2 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+2x+2) | | x−1 | | x2+2x+2 | |
A(x
2+2x+2)+Bx(x−1)+C(x−1)=3x+2
A+B=0
2A−B+C=3
2A−C=2
B=−A
3A+C=3
2A−C=2
B=−A
5A=5
2A−C=2
B=−A
A=1
C=0
| 3x+2 | | 1 | | x | |
| = |
| − |
| |
| (x−1)(x2+2x+2) | | x−1 | | x2+2x+2 | |
| | 1 | | x+1 | | 1 | |
∫ |
| − |
| + |
| dx= |
| | x−1 | | x2+2x+2 | | (x+1)2+1 | |
| | 1 | |
ln|x−1|− |
| ln|x2+2x+2|+arctg(x+1)+C |
| | 2 | |
6 lut 18:31