Obliczanie dziedziny oraz ekstremów funkcji
karolina: Wyznacz DZIEDZINĘ, PRZEDZIAŁY MONOTONICZNOŚCI i EKSTREMA LOKALNE funkcji:
f(x)=1/x2 * e−1/x2
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu powyższego zadania
6 lut 14:30
Jerzy:
Zacznijmy od tego, jaki jest wzór tej funkcji ?
6 lut 14:31
karolina: f(x)=
1x2 * e
−1x2
pisząc w tamten sposób, myslałam, ze bedzie bardziej czytelnie
6 lut 14:34
Jerzy:
W takim razie jaka jest dziedzina ?
6 lut 14:36
karolina: Gdybym potrafiła ją wyznaczyć, nie pytałabym o to na forum.

Liczę na jakieś wskazówki.

Na
pewno x nie może być równe zero, tyle wiem. :')
6 lut 14:39
Jerzy:
I to wystarczy. D = R\{0}
Teraz musimy policzyć pochodną tej funkcji. Korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu,
ale najpierw ustalimy pochodne czynników:
(e
−1/x2)' = ?
6 lut 14:42
Bleee:
Serio... Dziedziny nawet nie wyznaczysz?
6 lut 14:43
karolina: (1x2)' wyszło mi −2/x3
(e−1/x2)' = (e−1/x2) * 2*x1/3
6 lut 14:52
Jerzy:
Pierwsza dobrze.
Teraz podstawiaj do wzoru na pochodną iloczynu funkcji.
6 lut 14:55
Jerzy:
| | 2 | | 1 | |
Powinnaś dostać: f'(x) = |
| *e−1/x2*( |
| − 1) |
| | 3 | | x2 | |
6 lut 14:57
Jerzy:
Oczywiście w pierwszy ułamku w mianowniku jest x3 , a nie 3.
6 lut 15:00