matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
Ola:
1.Zapisz wyrażenie w postaci potęgi liczby a
a
3
a
4
a
7
a)
a
5
*a
8
4a
n
+5a
n
b)
9a
n
c) (a
2
n* a
3
n)
4
2.Oblicz wartość wyrażenie dla a=4 i b=−2 a) (a+b)
4
(a+b)
0
(a+b)
1
(a+b)
2
b)
(a−b)
0
a
2
b
3
c)
a
0
b
1
6 lut 14:12
Jerzy:
a
14
a) =
= a
a
13
6 lut 14:13