proszę o wytłumaczenie nierównań
n00b: 1) 3x2 < 9x
2) (2x−5)(3x+6) ≤ 0
3) 9x2 + 12x + 4 > 0
4) 4x2 + 1 ≤ 4x
5) x2 + 2 √3 x − 12 ≤ 0
6 lut 12:53
Jerzy:
1) 3x2 − 9x < 0 ⇔ 3x*(x − 3) < 0 ⇔ x ∊ (0,3)
6 lut 12:55
n00b: jeszcze ten z pierwiastkiem mógłby ktoś mi pomóc, a resztę już łapię
6 lut 13:16
Jerzy:
Δ = (2√3)2 − 4*1*(−12) = 12 + 48 = 60
Teraz policz: x1 oraz x2 ( miejsca zerowe tego trrójmianu )
6 lut 13:19
n00b: dzięki
6 lut 13:20
Eta:

5/ Δ=12+48=60,
√Δ=2
√15
x
1=−
√3−
√15 v x
2= −
√3+
√15
parabola ramionami do góry
to
Odp: x∊<−
√3−
√15, −
√3+
√15>
===========================
6 lut 13:23