Zbieznosc
Marny student : Czy f (x)=(−1/3)x jest rozbieżne?
6 lut 12:29
Jerzy:
A co to jest funkcja rozbieżna ?
6 lut 12:32
Marny student : f (x) to gęstość
6 lut 12:48
Marny student : Miałem na egz podać przykład gdy E (X)=+∞
6 lut 12:49
Jerzy:
Dla mnie zapis : f(x) = (−1/3)x , to zapis funkcji jednej zmiennej x , w tym przypadku
nieistniejącej.
6 lut 12:50
Marny student : Dopisałem x=0,1,2,...
6 lut 12:53
Marny student : To jaki inny przykład jest poprawny jak nie
f (x)=(−1/3)x x=0,1,2..
6 lut 13:01
hopskoks: Może
lim (−1/3)n ?
W tym wypadku zbiega do 0:
dla n=1 wynosi −13
dla n=2 wynosi −19
dla n=3 wynosi −127
czyli dla n=∞ wyniesie 0
6 lut 13:20
Leszek: Dla funkcji wykladniczej f(x) = ax , x = R , a > 0
6 lut 13:52
Marny student: czyli XD
6 lut 14:27
Adamm:
f(x) nie jest gęstością żadnej zmiennej losowej
| | 1 | |
przykładem gęstości takiej zmiennej jest |
| , czyli tkzw. rozkład Cauchy'ego |
| | π(1+x2) | |
6 lut 14:51