stożek
mar: W stożek o wysokości 8 wpisano kulę. Punkt styczności kuli ze stożkiem podzielił tworzącą
stożka w stosunku 2:3. Oblicz promień kuli (rozpatrz dwa przypadki).
6 lut 09:28
DM: Czy w jednym z tych przypadków odpowiedź to r = 6
6 lut 10:13
wredulus_pospolitus:
DM ... jeżeli r=6 to jakim cudem może być: 8= h > 2r = 12
6 lut 10:37
DM: 
już się poprawiam...
6 lut 10:57
DM: | | 96 | |
Czy w jednym z tych przypadków odpowiedź to r = 2 |
| |
| | 336 | |
6 lut 11:10
wredulus_pospolitus:
5x −−− długość tworzącej
pierwszy przypadek:
9x
2 + 64 = 25x
2 −> 16x
2 = 64 −> x = 2
i teraz:
(8−r)
2 = r
2 + 4
2
64 − 16 = 16r
r = 3
drugi przypadek:
| | 8√21 | |
4x2 + 64 = 25x2 −> 21x2 = 64 −> x = |
| |
| | 21 | |
(8−r)
2 = r
2 + (3x)
2
| | 4 | | 24 | | 3 | |
r = 4 − |
| = |
| = 3 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
robione w pamięci ... ale raczej nie ma żadnego błędu
6 lut 11:21
6 lut 11:35
iteRacj@: U Ciebie w przedostatniej linijce chyba powinno być:
6 lut 11:40
Bleee:
Racja
6 lut 11:44
mar: Hm, a skąd równania 9x2 + 64 = 25x2 i 4x2 + 64 = 25x2. Wygląda trochę jak z tw. Pitagorasa,
ale nie do końca to widzę?
6 lut 11:55
mar: Dobra, już widzę. Dzięki za pomoc
6 lut 12:00