Zadanie optymalizacyjne
pheri: Zadanie: W prostokąt ABCD o obwodzie równym 2s wpisano trójkąt BCE tak, że punkt E leży na boku
AD. Niech P(x), gdzie x=BC, oznacza pole trójkąta BCE. Dla jakiej wartości x pole trójkąta BCE
jest największe?
x − krótszy bok prostokąta ABCD
y − dłuższy bok prostokąta ABCD
2x+2y=2s
x+y=s ⇒ y=s−x
Dziedzina:
x>0 ∧ s−x>0
x>0 ∧ x<s
x∊(0;s)
| | xy | | x(s−x) | | −x2+sx | | 1 | | 1 | |
P(x)= |
| = |
| = |
| =− |
| x2+ |
| sx, x∊D=(0;s) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | s | |
Odp: Pole ΔBCE jest największe dla x= |
| . |
| | 2 | |
Pytanie − czy te zadanie jest poprawnie rozwiązane?