pochodna
Basia: Pochodna, napiszcie mi chociaż jak to zacząć ..
f(x) = arctg (x − √1+x2)
17 lut 23:09
Basia:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(x−√1+x2)' = |
| | 1+(x−√1+x2)2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| *(1− |
| *(2x)) = |
| | 1+(x−√1+x2)2 | | 2√1+x2 | |
| | 1 | | √1+x2−x | |
|
| * |
| = |
| | 1+(x−√1+x2)2 | | √1+x2 | |
| √1+x2−x | |
| = |
| (1+x2−2x√1+x2+1+x2)*√1+x2 | |
| √1+x2−x | |
| |
| 2(x2−x√1+x2+1)*√1+x2 | |
dalsze przekształcanie już chyba nic nie da
17 lut 23:24
Basia: a nia można tego obliczyć w ten sposób :
f(x) = arctgx − arctg √1+x2
17 lut 23:28