Pytający:
Zapis multizbioru (zbioru z powtórzeniami) chyba nie jest jakoś jednoznacznie ustandaryzowany,
chodzi pewnie o multizbiór {2, 2, 3, 3, 3}, znaczy o multizbiór pięcioelementowy (dwie dwójki
i trzy trójki).
Do każdego podzbioru (a może raczej "podmultizbioru"?

) tego multizbioru należy od 0 do
2 dwójek i od 0 do 3 trójek. Znaczy są 3 możliwe liczności dwójki i 4 możliwe liczności
trójki, czyli z reguły mnożenia tych podzbiorów jest 3*4=12.
Jeśli jednak traktować mnożenie jak mnożenie: {2*2;3*3}={4;9} i wtedy podzbiorów tego zbioru
(traktując ów zbiór jako zbiór z powtórzeniami czy bez) jest rzecz jasna 2
2=4.