Granica ctgx^tgx
Paulina #60;3 : Hejka pomoże ktoś w rozwiązaniu tej granicy?
Lim (ctgx)tgx
x→0+
fajnie jakby ktoś to wytłumaczył, ponieważ kompletnie nie ogarniam co trzeba zrobić, wiem że
tam na e trzeba zmienić czy coś.
Dziękuje <3
6 lut 00:37
Mariusz:
x→0+ tg(x)→0
x→0+ ctg(x)→∞
wiemy także że tg(x)ctg(x)=1
stąd pomysł na podstawienie
6 lut 05:59
Leszek: f(x) = (ctgx)
tgx⇔ ln f(x) = tgx ln ctgx ⇔ f(x) = e
tgx ln ctgx
| | ln ( ctg x) | |
lim tgx ln ( ctg x) = [ 0*∞] = lim |
| = [ ∞/∞] = .....regula de |
| | ctg x | |
L'Hospitala ....
6 lut 14:01