Równanie
Marek: Jakie są pierwiastki tego równania i jak je znaleźć?
x5+x+1=0
5 lut 22:54
jc: Dwa takie same. jak wielomianu x2+x+1. Podziel i może znajdziesz pozostałe.
5 lut 22:57
Mila:
w(x)=x5+x+1
W(1)=3
W(−1)=−1−1+1=−1
Wielomian nie ma pierwiastków wymiernych w zbiorze R
w(0)=1>0
w(−1)=−1<0⇔
istnieje x0∊(−1,0) takie, że w(x0)=0 Własność Darboux
Możesz w ten sposób znaleźć dokładniejszą wartość .
5 lut 23:02
Mila:
w'(x)=5x4+1 w(x) − funkcja rosnąca − istnieje jeden pierwiastek rzeczywisty.
5 lut 23:04
jc: x5+x+1=(x2+x+1)(x3−x2+1)
5 lut 23:06
jc: Mila, ale poza pierwiastkami rzeczywistymi są dwa oczywiste pierwiastki zespolone
5 lut 23:07
jc: A rzeczywisty oczywiście tylko jeden, co wyjaśniłaś wyżej.
5 lut 23:10