Kongruencja
Helpme: 4*x= 3(mod6)
jak to rozwiązać jakoś latwo
5 lut 22:00
Mila:
NWD(4,6)=2
2 nie dzieli b⇔brak rozwiązań
Albo tak:
4x=6k+3 , k∊C
Lewa strona jest parzysta a prawa nieparzysta ⇔ta kongruencja nie ma rozwiązan.
5 lut 22:04
Helpme: A taka kongruencja : 2*x = 3(mod5)
tutaj NWD(2,5) = 1
A jak wyznaczyc x?

2x = 3 + 8k k∊C
dobrze kombinuje?
5 lut 22:11
Helpme: + 5k oczywiście
5 lut 22:13
Adamm:
2x ≡ 3 ≡ −2 (mod 5)
x ≡ −1 ≡ 4 (mod 5)
5 lut 22:13
Helpme: Wybacz Adamm ale nie rozumiem co zrobiłeś
5 lut 22:15
Adamm:
podzielić na 2 nie potrafisz?
5 lut 22:17
Helpme: najwyraźniej tak
5 lut 22:19
AVE:
2x ≡ 3 (mod 5)
2x ≡ "3−5=" −2 (mod 5) | :2
x ≡ −1 (mod 5)
x ≡ "−1+5=" 4 (mod 5)
5 lut 22:39
Mila:
2*x = 3(mod5)
Szukasz odwrotnej do 2 w Z5
2*1=2(mod5)
2*3=6=5+ 1=1(mod5)
2x=3(mod5) /*3
6x=9 (mod5) (6x=5x+1x, 9=5*1+4))
1x=4(mod5)
x=4(mod5)
5 lut 22:43
Helpme: AVE to w takim przykładzie : 7*x = 6(mod3) jak mam postepowac
odjąć od 6 liczbe przy mod?
5 lut 22:53
Mila:
7x=1x(mod3)
6=0 (mod3) b0 6=2*3+0
5 lut 22:56
Helpme: czyli ile to bedzie mialo rozwiazan, nieskonczenie wiele?
5 lut 22:59
Mila:
1x=0(mod3)⇔
x=3k, k∊C
5 lut 23:08