iteRacj@:
Baza indukcji.
Przyjmijmy n
0=1 i sprawdźmy, czy twierdzenie jest prawdziwe dla n=n
0.
L=1
3=1
Założenie indukcyjne.
Załóżmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla pewnego k≥n
0
| | k2(1+k)2 | |
13+23+33+....+k3 = |
| |
| | 4 | |
Teza indukcyjna.
Stwierdzamy, że jeśli twierdzenie jest prawdziwe dla liczby naturalnej k, to jest także
prawdziwe dla liczby naturalnej k+1:
| | (1+k)2*(2+k)2 | |
13+23+33+....+k3+(k+1)3= |
| |
| | 4 | |
Dowód tezy indukcyjnej.
Korzystając z założenia indukcyjnego pokażemy, że teza jest prawdziwa:
| | k2(1+k)2 | |
13+23+33+....+k3+(k+1)3= |
| +(k+1)3= |
| | 4 | |
| | k2(k+1)2+4(k+1)3 | | (k+1)2[k2+4(1+k)] | | (1+k)2*(2+k)2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Wniosek.
Ponieważ oba założenia zasady indukcji matematycznej zostały spełnione, zatem możemy
wywnioskować, że stwierdzenie jest prawdziwe dla dowolnej liczby naturalnej większej od 0.