tryg bardzo trudne :(
dlaczego: trygonometria trudne
Wykaż, że cos36*cos108=−0,25
bardzo bym prosil o dokladne wytlumaczenie poszczegolnych etapow rozwiazywania zadania, w calym
internecie rozwiazan tego zadania jest niewiele, a takich, zebym ja zrozumial to ani 1.
5 lut 20:37
ICSP: | | −4sin36 cos36 cos 72 | | −2 sin72 cos72 | | −sin144 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 4sin36 | | 4sin36 | | 4sin36 | |
5 lut 20:45
Eta:
cos108
o= −sin18
o
| | −2sin18o *cos18o*cos36o | | −sin36o*cos36o | |
L= |
| = |
| = |
| | 2cos18o | | 2cos18o | |
| | −0,5sin72o | |
= |
| = −0,25=P |
| | 2sin72o | |
5 lut 20:48
dlaczego: panie, spokojnie no, bez nerwow, skad to sie wzielo wszystko
5 lut 20:48
Eta:

....to idę na brydża
5 lut 20:49
dlaczego: @Eta w miare zrozumiale, chyba.. dzieki !
5 lut 20:52
dlaczego: czytając zrozumiem, ale dajcie mi takie zadanko na maturce to nawet nie pierdne
5 lut 21:34
Eta:
5 lut 21:34
dlaczego: kolokwialnie mówiąc, z góry przepraszam
5 lut 21:34
Eta:
No to takie:
| | 1 | |
Wykaż,że cos20o*cos40o*cos80o= |
| |
| | 8 | |
Powodzenia
5 lut 21:39
Eta:
I jeszcze takie:
| | 1 | |
Wykaż,że tg15o+ |
| =4 |
| | tg15o | |
5 lut 21:46
dlaczego: zaraz sprobuje
5 lut 21:52
5 lut 22:11
Eta:
Sposób podobny jak w 1 zadaniu
Działaj jeszcze raz
5 lut 22:15
Maciess: to moze ja
| | 1 | | sin15o | | cos15o | |
L=tg15o+ |
| =tg15o+ctg15o= |
| + |
| |
| | tg15o | | cos15o | | sin15o | |
| | sin215o+cos215o | | 1 | |
= |
| = |
| =U{1}{12s |
| | sin15o*cos15o | | sin15o*cos15o | |
| | 1 | |
in(2*15o)}= |
| =4=P |
| | 0.5*0.5 | |
5 lut 22:27
dlaczego: @Eta
https://imgur.com/fZhWf9g wyszło sobie
w sumie nie jest takie trudne, chodzi o to, żeby 2 razy zwinąć we wzór sin 2 alf
biorę się za te z tg.
5 lut 22:32
Eta:
5 lut 22:39
dlaczego: @Eta
https://imgur.com/k7fvDo8
to już łatwiejsze
fajne dałaś te przykłady, ale pewnie nie przyda się na mature

na maturce to z trygonometrii albo twierdzenia cos / sinusow albo najzwyklejsze rownania i
nierownosci
5 lut 22:40
dlaczego: w sensie, nie przyda się bezpośrednio
pośrednio na pewno się przyda w tych nierównościach
5 lut 22:41
Eta:
A jak będzie w zadaniach typu "zakoduj wynik"
to co zakodujesz w tym zad
Oblicz wartość wyrażenia cos20
o*cos40
o*cos80
o
i zakoduj trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego tego wyniku
5 lut 22:45
dlaczego: @Eta
Zakoduję sobie 125
ale takiego zadanka się nie spodziewam na maturce, tak jak juz pisalem.
za trudne wedlug mnie jak na 2−3 punktowe do zakodowania, a do takiego za 5−6 się nie nadaje
treściowo.
no ale, od przybytku wiedzy głowa nie boli
mimo, że matura już za 3 miesiące :C
5 lut 22:47
dlaczego: bo to wymnożenie licznika i mianownika * sin lub cos danego kąta wcale nie jest takie
intuicyjne według mnie
5 lut 22:49
dlaczego: trzeba od początku już założyć co należy zrobić, inaczej trudno ruszyć takie zadanie
5 lut 22:49
Eta:
No i źle zakodujesz

|0|1|2| powinno być
5 lut 23:09
dlaczego: a to ci heca
czyli mylilem liczby po przecinku z rozwinieciem dziesietnym?
dzieki @Eta bo tak bym dojechal do matury z takim przekonaniem
5 lut 23:25
Maciess: to jeśli jesteśmy w tym temacie to ostatnio się na próbnej fizyce naciąłem. Polecenie było
zaokrąglij do dwóch miejsc znaczących, a ja zaokrągliłem do dwóch miejsc po przecinku

Także
trzeba czytać uważnie
5 lut 23:44
Mila:
Zadania kodowane to głupota.
5 lut 23:55
PW: Mila ma rację, zawsze mam ochotę zakodować |α|δ|ε|
6 lut 10:27
6 lut 12:11