Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Ania: Za zadanie mam naszkicować na płaszczyźnie zespolonej następujący zbiór:
F = { z ∊ ℂ : z ∊
3√8 }
Uprzejmię proszę o pomoc
5 lut 20:16
PW: Inaczej mówiąc mamy zaznaczyć na płaszczyźnie rozwiązania równania
z
3=8
z
3=2
3
Rozwiązania ostatniego równania to pierwiastek trzeciego stopnia z jedności − znamy je, a więc
mamy zaznaczyć punkty
z
0=2, z
1=2ω
1, z
2=2ω
2.
5 lut 20:25
Ania: Dziękuję
5 lut 20:52
Romek: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co oznaczamy poprzez ω?
5 lut 21:05
Leszek: To sa kolejne pierwiastki z liczby 1 , sa one podawane na wykladzie , albo mozna
samemu obliczyc na podstawie wzoru na obliczanie pierwiastkow
( patrz podrecznik )
5 lut 21:09