dowód liczbowy
gdsg: Wykaż,że dla każdej liczby naturalnej n liczba (n2−n)(n9+1) jest podzielna przez 6.
Niech n=6k czyli parzysta,czyli:
6k*(6k−1)*[(6k)9+1] 6k−podzielne,6k−1−niepodzielne,(6k)9+1−niepodzielne,więc iloczyn tych
trzech liczb,będzie podzielna przez 6
Niech n=2k+1 czyli nieparzysta .....
Czy dobrze robię te zadanie?
5 lut 20:08
Jerzy:
Wskazówka: n2 − n = (n − 1)n(n + 1)
5 lut 20:10
Eta:
Jerzy
n2−n= n(n−1)
5 lut 20:12
Leszek: Wedlug Twojego sposobu mozna udowodnic , ze to wyrazenie jest podzielne przez kazda
liczbe np. n = 7k , n =11k , n=3k i.t.d .........
5 lut 20:12
gdsg: No tak,przecież potem przekształciłem do 6k*(6k−1).Gdzieś jest błąd tutaj albo całkowicie źle
myśle?
5 lut 20:12
gdsg: To jak to rozwiązać?Nie wiem jak rozbić n9+1
5 lut 20:13
Eta:
n2−n=n(n−1) i n9+1=(n+1)(n8−n7+n6−n5+.......... +1) (n+1)*k∊N
L= (n−1)*n(n+1)*k = 6t .t∊N
bo (n−1),n(n+1) −− trzy kolejne liczby naturalne to.....
5 lut 20:15
Jerzy:
Upss....
5 lut 20:34
Jerzy:
No to dołożyłaś mi (n + 1)
5 lut 20:37