PROSZE O POMOC
PAULA: Zadanie 1
Funkcja f jest określona wzorem 𝑓 (𝑥) =𝑥/𝑥2+4 . Uzasadnij, że istnieje nieskończenie
wiele par różnych liczb rzeczywistych, dla których funkcja f przyjmuje tę samą wartość, a
następnie podaj wszystkie pary różnych liczb całkowitych o tej własności.
Zadanie 2
W każdej z dwóch urn jest n kul białych i 3 czarne. Z każdej urny losujemy po jednej kuli i
wrzucamy je do trzeciej urny początkowo pustej. Wyznaczyć najmniejszą liczbę 𝑚, aby
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z trzeciej urny było większe od 2/3.
Zadanie 3
Dwa boki trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu długości r są odpowiednio równe 3/2𝑟 oraz r
√3. Obliczyć długość trzeciego boku trójkąta
17 lut 22:59
Basia:
ad.1
| | 1x | | 0 | |
limx→±∞ f(x) = limx→±∞ |
| = |
| =0 |
| | 1+4x2 | | 1+0 | |
| | 1*(x2+4)−2x*x | |
f'(x) = |
| = |
| | (x2+4)2 | |
(x
2+4)
2 jest stale dodatnie ⇒ m.zerowe i znak pochodnej zależą tylko od licznika
f'(x)=0
4−x
2=0
(2−x)(2+x)=0
x=−2 lub x=2
x∊(−
∞;−2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(−2;2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(2;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒f(x) maleje
stąd wynika, żę
| | −2 | | 1 | |
xmin=−2 fmin =f(−2)= |
| = − |
| |
| | 8 | | 4 | |
| | 2 | | 1 | |
xMax=2 fMaz = f(2)= |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
x∊(−
∞;−2) ⇒ f maleje od 0 do −
14
x∊(−2;2) ⇒ f rośnie od −
14 do
14
x∊(2;+
∞) ⇒ f maleje od
14 do 0
czyli każdą z wartości (−1/4;0) musi przyjmować dwukrotnie
i każdą z wartości (0;1/4) też musi przyjmować dwukrotnie
17 lut 23:47