Logarytmy, dowodzenie
pheri: Witam, mógłbym prosić o wskazówkę dotyczącą tego zadania?
Bo kombinuję i kombinuję, a nijak nie mogę dojść do jakichkolwiek przekształceń..
Zadanie w załączniku:
https://imgur.com/a/wuLZuYL
5 lut 19:34
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logabc = |
| = |
| = |
| |
| | logcab | | logca+logcb | | | |
oczywiście, pod warunkami że a, b, ab, c ≠ 1
5 lut 19:36
Jerzy:
Tych warunków trochę mało.
5 lut 19:40
Jerzy:
Oczywiście dalej.....sprowadzasz w mianowniku obydwa ułamki do wspólnego mianownika.
5 lut 19:42
pheri: Właśnie Jerzy to robię i widzę, że już dalej leci gładko..
A tak z czystej ciekawości, jeśli takie zadanie pojawiłoby się na maturze − naszym zadaniem
jest wypisać wszystkie warunki?
5 lut 19:44
Jerzy:
Będzie z pewnością mile widziane.
5 lut 19:45
pheri: Super, dziękuje pięknie Wam za pomoc
5 lut 19:46
Adamm:
@Jerzy
pominąłem te które były oczywiste
5 lut 19:50
Jerzy:
Dla oceniających prace maturalne nie wszystko jest oczywiste.
5 lut 20:08