Wyznacz pochodną funkcji f
Szymon8181: Mam takie przykłady ale kompletnie nie mam pojęcia jak je zrobić
f(x)=(2x−1)(x+3)
f(x)=(x3−1)(2x2−5)
Podstawiłem to do wzoru na pochodną iloczynu funkcji, ale co dalej?
5 lut 19:14
Jerzy: Nic, to już jest pochodna (jeśli dobrze policzyłeś )
5 lut 19:32
Janek191:
1) f(x) =( 2 x −1)*( x + 3)
więc
f '(x) = ( 2 x −1)' *( x + 3) + ( 2 x − 1)*(x + 1) ' =2*( x + 3) + (2 x −1)*1 =
= 2 x + 6 +2 x −1 = 4 x + 5
5 lut 19:33
Jerzy:
1) f’(x) = 2(x + 3) + 2x − 1 = 4x + 5
5 lut 19:34
Szymon8181: Skąd wzieła się ta 2 przed (x+3) ?
5 lut 20:00
Jerzy:
To pochodna funkcji f(x) = 2x − 1
5 lut 20:04
PW: Jeżeli masz takie kłopoty, to lepiej wymnożyć wyrażenia w nawiasach i liczyć pochodna
wielomianu.
5 lut 20:06