supremum
Załamany student: Witam
mamy takie zadanko:
| | 4k2 − 9m2 | |
{ |
| ; k,m∊Liczb naturalnych(0,1,2,3,4,5,....)} |
| | km | |
i infumum umiem wyznaczyc z nierownosci miedzy srednimi arytmetycznej i geometrycznej
i wychpdzi 12.
Ale to supremum... Niby trzeba z kosmosu przyjac ze k =m i jest to element najwiekszy i tak
niby trzeba robic ale mnie to nie przkeonuje bo skad mam nby wiedziec ze nie
ma elementu wiekszego od tego 13 ktore wyjdzie jesli przyrownamy k=m.
5 lut 18:49
Adamm:
k, m na pewno nie są naturalne razem z zerem
przez 0 nie dzielimy
infimum to −9, a supremum to 4
5 lut 18:52
Załamany student: Pytanie mozna sformułować nawet krocej.
Skad wiemy ze najmniejszym ograniczeniem górnym jest właśnie 13

5 lut 18:53
Załamany student: czekaj soryyy...... kurde tam jest dodawnaie
5 lut 18:53
Załamany student: i bez zera
5 lut 18:53
Załamany student: czyli z dodawaniem i liczby naturalne od 1 w gore
5 lut 18:54
Załamany student:
| | 4k2 + 9m2 | |
{ |
| ; k,m∊Liczb naturalnych(1,2,3,4,5,....)} |
| | km | |
5 lut 18:56
Adamm:
Wtedy supremum to 13, a infimum to 0
5 lut 18:57
ABC: a ten zbiór w ogóle jest ograniczony?
5 lut 18:57
Adamm:
No tak, bo tam kwadraty są.
| | k | | m | |
4* |
| +9* |
| ≥ 12, przy czym równość gdy 4(k/m) = 9(m/k) |
| | m | | k | |
4k
2 = 9m
2
np. m = 2, k = 3
infimum to 12
supremum to
∞
5 lut 19:00
Załamany student: infimum(tak wiem to nei sa nierownosci miedzy srednimi ale nie umiem je tu zapisac w tym
interfejsie
tak tez chyba mozna)
(2k−3m)
2>=0 dla k,m ∊ do naturlanych
2k
2−12km+9m
2>=0
2k
2+9m
2>=12km
Jeśli chodzi o infimum to dlaczego mi wychodzi 12 a tobie 0


jeśłi chodzi o przykład ABC to wyglada to rzeczywiscie na nieograniczony
5 lut 19:04
Załamany student: troche sie spoznilem
5 lut 19:05
ABC: Załamany o to ci chodziło?
5 lut 19:09
Załamany student: Tak o to

i tak tez wychodzi
Tam w infimum ma byc 4 zle zapisalem i spotegowalem
5 lut 19:12
Załamany student: Czyli wystarczy że przyjme k lub m rowne 1 i wtedy widać że licznik (jak napisać że rosnie
szybciej
żeby wykładowca sie nie doczepił bo kiedys takie coś mówiłem i mu nie pasowało

)
od mianownika ?
5 lut 19:15
Załamany student: no bo to jest oczywiste ze funckja potegowa rośnie szybciej ale nie on i te jego
epsiolny...
5 lut 19:16
ABC: Student to zależy od sytuacji czyli postaci wyrażenia
5 lut 19:20
Załamany student: no w sumie nie zawsze

ale w tym tak
Także dzieki za czas i pomoc
5 lut 19:29