przybliżenia
łoło: Przybliżenie pewnej liczby wynosi 6 i jest podane z błędem bezwględnym 0,2. Wyznacz tę liczbę
jeśli jest to przybliżenie
a) z niedomiarem b) z nadmiarem
a)6.2?
b)5.8?
5 lut 18:40
wredulus_pospolitus:
wygląda dobrze
5 lut 18:44
Łoło: Dzięki. Nie bylem pewien bo w odp jest na odwrót
5 lut 18:46
PW: Błąd bezwzględny to różnica między wartością pomiaru a wartością rzeczywistą
6−x=0,2
x=5,8
− to dla przybliżenia z nadmiarem.
Dla przybliżenia z niedomiarem przy takim rozumieniu błedu bezwzględnego powinno być: błąd
bezwzgledny wynosi (−0,2)
5 lut 18:48
ABC:
PW a jeśli nie znamy wartości rzeczywistej co się dość często zdarza?
5 lut 18:51
Janek191:
Δ = I x − xz I
5 lut 19:10