Stereometria
ASD:

Prostopadłościan ABCDEFGH którego podstawą jest kwadrat o boku 4 a wysokość ma długość 6
przecięto płaszczyzną przechodząca przez środki krawędzi AB i BC oraz wierzchołek H.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
czyli |IJ|=2
√2
|BK|
2=4
|BK|=2
i w ΔHDK 36+(2
√2−2)
2=|HK|
2
|HK|=
√48−8√2
Nawet nie wiem czy to dobrze zacząłem robić,w każdym razie zatrzymałem się tutaj bo nie
potrafię
tego zwinąć do wzoru skróconego,żeby potem dać w wartość bezwzględną,ale coś czuję,że źle to
robie.
5 lut 18:23
wredulus_pospolitus:
a niby dlaczego |BK| = 2

Skoro jest to połowa przekątnej kwadratu o boku 2
5 lut 18:38
wredulus_pospolitus:
i jak już to |HK|2 − 62 + (4√2 − |BK|)2
5 lut 18:40
ASD: Tak właśnie wpływa brak myślenia jak się nad zadaniami za długo siedzi,dzięki za pomoc
5 lut 18:51